Bank Rakyat personal loan atau pinjaman peribadi adalah wang yang anda pinjam dari pemberi pinjaman untuk kegunaan peribadi anda sendiri. Institusi pinjaman boleh jadi bank, broker pelaburan, atau syarikat pemberi pinjaman swasta. Anda boleh memohon pinjaman sedemikian di bandar kediaman anda atau di internet. Pinjaman peribadi boleh digunakan untuk pelbagai keperluan termasuk percutian, pembaikan kenderaan, pendidikan, perbelanjaan perubatan, pembaikan rumah atau pengubahsuaian semula, bil undang-undang, dan penyatuan hutang.

Pinjaman peribadi maksimum Bank Rakyat personal loan ialah RM200,000. Jumlah yang anda layak akan bergantung kepada garis panduan institusi pemberi pinjaman untuk pinjaman tersebut, pendapatan anda, dan penarafan kredit keseluruhan anda. Pinjaman peribadi sering dikelirukan dengan garis kredit. Perbezaan utama antara kedua adalah bahawa pinjaman peribadi adalah jumlah wang sekali gus yang dikeluarkan kepada anda oleh pemberi pinjaman. Barisan kredit adalah serupa, tetapi anda mempunyai akses kepada dana kredit sehingga anda boleh mengakses semua sekaligus atau hanya apa yang anda perlukan, apabila anda memerlukannya.

Pinjaman peribadi boleh sama ada terjamin atau tidak bercagar. Pinjaman bercagar bermakna anda akan menawarkan pemberi pinjaman beberapa jenis cagaran yang boleh mereka tuntut sekiranya anda tidak membayar balik pinjaman. Ini boleh menjadi kenderaan, tanah, atau aset lain yang anda miliki. Pinjaman peribadi tidak bercagar bermakna tidak ada cagaran. Kadar faedah untuk pinjaman tidak bercagar adalah lebih tinggi kerana terdapat risiko yang lebih besar tanpa pembayaran.

Syarat pinjaman peribadi biasanya satu hingga sepuluh tahun. Syarat pinjaman anda bergantung kepada pemberi pinjaman dan jumlah wang yang anda pinjam. Adalah penting anda memahami terma pinjaman sebelum menerima dana. Walaupun tempoh pinjaman yang lebih panjang akan menyebabkan bayaran yang lebih rendah, anda akan membayar lebih banyak untuk pinjaman sepanjang hayat itu disebabkan oleh jumlah faedah. Oleh sebab itu, hanya pinjam jumlah yang anda perlukan untuk tujuan khusus anda dan membayarnya semula secepat mungkin. Pastikan pembayaran bulanan yang ditetapkan adalah sesuatu yang anda mampu supaya anda tidak lalai membayar ansuran bulanan.

Penggunaan pinjaman peribadi yang paling umum adalah untuk menyatukan hutang lain. Ini adalah cara yang baik untuk mempunyai satu bayaran bulanan dan mengurangkan perbelanjaan bulanan anda. Walau bagaimanapun, senario ini hanya berfungsi jika anda sanggup menetapkan belanjawan dan hayat dalam batasannya. Sering kali, seseorang yang mendapat pinjaman peribadi untuk menyatukan hutang mereka akan membuat hutang besar sekali lagi dengan cepat. Kemudian mereka bukan hanya mempunyai hutang untuk membayar balik, tetapi sekarang mereka mempunyai bayaran pinjaman peribadi untuk dibayar setiap bulan juga. Adalah bijak untuk mendaftarkan diri dalam kursus pengurusan hutang jika anda merasakan anda mungkin berisiko untuk meneruskan kitaran mengumpul lebih banyak hutang. Ini boleh diambil secara percuma di banyak pusat kaunseling kredit bukan keuntungan di seluruh Negara.

Pinjaman peribadi adalah cara terbaik untuk mengakses wang yang anda perlukan dengan cepat. Proses permohonan adalah mudah. Anda biasanya perlu mengesahkan pekerjaan, pendapatan, dan kediaman. Pemberi pinjaman akan membuat semakan kredit. Anda mungkin masih layak untuk pinjaman peribadi jika anda mempunyai kredit buruk atau tidak ada kredit yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, bersedia untuk membayar kadar faedah yang lebih tinggi dan sediakan beberapa jenis cagaran yang ditetapkan.

Jika anda berminat untuk memohon, sila isi borang pra-pemeriksaan kami. Klik disini!

atau

Sila Like Facebook page kami!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *