Pinjaman tanpa cagaran adalah pinjaman yang tidak mempunyai apa-apa cagaran yang terikat kepada pinjaman tersebut. Pinjaman jenis ini mudah diperolehi, tetapi lazimnya anda akan membayar kadar faedah yang lebih tinggi. Ini kerana terdapat risiko pinjaman tidak dibayar kerana tiada cagaran. Kebanyakan pinjaman tanpa cagaran adalah berjumlah sehingga RM200,000. Anda mungkin mendapati beberapa bank yang menawarkan jumlah yang lebih tinggi, tetapi itu adalah jumlah pinjaman standard dalam industri. Jika anda tahu anda memerlukan pinjaman peribadi yang tidak bercagar untuk lebih daripada RM200,000, anda boleh cuba mendapatkan dua atau lebih pinjaman tersebut dari bank yang berbeza.

Pinjaman tanpa cagaran boleh digunakan untuk banyak perkara. Kadang-kadang seseorang mengambil pinjaman sedemikian untuk meningkatkan taraf kredit mereka. Sekiranya ini berlaku, maka sangatlah penting untuk membuat semua pembayaran semula tepat pada waktunya. Anda patut membayar pinjaman awal jika boleh. Bukan sahaja ini akan kelihatan lebih baik pada laporan kredit anda, tetapi anda akan menjimatkan wang untuk kepentingan anda. Kegunaan lain untuk pinjaman ini termasuk percutian, pengubahsuaian rumah, pembaikan kenderaan, pendidikan atau perbelanjaan perubatan.

Salah satu kegunaan untuk pinjaman tanpa cagaran adalah untuk menyatukan hutang tidak bercagar yang lain. Biasanya untuk hutang kad kredit. Jumlah faedah yang akan anda bayar bagi pinjaman tanpa cagaran secara amnya akan kurang daripada apa anda akan bayar secara keseluruhan jika anda membayar setiap kad kredit yang anda sedang ingin satukan. Anda hanya akan mempunyai satu bayaran untuk dibuat setiap bulan. Amat penting untuk anda tidak mengenakan lebih banyak caj pada kad kredit anda setelah menyatukan mereka dengan pinjaman peribadi yang tidak bercagar. Sekiranya anda berbuat demikian, bencana kewangan mungkin akan melanda anda. Pastikan anda mempunyai bajet dan pelan kewangan yang mantap.

Pinjaman tanpa cagaran adalah cara terbaik untuk menjana wang untuk keperluan lain. Ia biasanya lebih mudah untuk mendapatkan kelulusan tanpa mengira sejarah kredit anda. Anda perlu ingat bahawa kadar faedahnya akan lebih tinggi sedikit daripada pinjaman peribadi yang dijamin. Seperti mana-mana jenis pinjaman, pastikan anda menggunakan dana dengan bijak. Kewangan yang terjamin adalah sangat penting. Walaupun tidak ada cagaran yang terikat pada pinjaman itu tidak bermakna anda boleh untuk tidak membayarnya. Apa-apa tunggakan bayaran akan melumpuhkan taraf kredit dan skor kredit anda dengan teruk sekali. Ia juga akan menjejaskan keupayaan anda untuk mendapatkan pinjaman peribadi yang tidak bercagar pada masa hadapan.

Jika anda berminat untuk memohon, sila isi borang pra-pemeriksaan kami. Klik disini!

atau

Sila Like Facebook page kami!